úterý 17. července 2018

Agflek – nádherně spojitý!


Malá recenze na nové CD Pod nohama zem od legendární hudební skupiny AGflek

Vždy, když pouštím nové CDčko od nejrůznějších kapel, dělám to s obavami. Jaké bude? Vždyť hudební formace se vyvíjejí a jejich styl se s časem proměňuje, někdy k lepšímu, jindy k horšímu.
A tak jsem s obavami klikl na nové album legendárního Agfleku  a zaposlouchal jsem se.....


....a nabyl příjemného pocitu návaznosti a spojitosti na předchozí písně a dávná alba. Stále vynikající a kvalitní Agflek. Stále snivé občas drsné koláže, krásné vícehlasy, nápadité do detailu dotažené aranže, pohrávající se s každým tónem a zvukem.


Také texty jsou nádherné, obsahující poetické popisy jemností prožitých dnů, křehkost i bolest lidský vztahů, což je spíše doménou písní Karla Markytána. Jiným rozměrem písní Agfleku je zahledění se do krás všedností, do atmosféry teplých večerů, do poryvů lidských duší, což je zase doménou písní Ivo Viktrorína. Na tonech se nesou zjevné i skryté příběhy, radost i tíha života. Některé texty mají snad až niterně zpovědní charakter. To vše vyjádřeno obrazotvorným poetický jazykem.


Ozdobou alba je (nejen) hlas Blanky Táborské. Pro její hebký a přiléhavý hlas, složili autoři celkem šest písní, každý po třech.


Jedna ze skladeb  alba se jmenuje Akvarel. Při jejím poslechu jsem si uvědomil, že každá z písní Agfleku vytvářejí jakýsi nádherný akvarel, jakoby štětcem malovaný, jemně rozpitý obraz, plný barev, které se vzájemně mísí a překrývají a přitom předávající poselství.


Stejnost Agefleku je nádherná, leč přináší svou daň. Podle mého pozorování na koncerty chodí převážně jedna generace, generace dnešních padesátníků, kteří kdysi na přelomu věků, byli okouzleni zvukem  a texty této hudební formace. Na druhou stranu této skupině zůstalo věrné posluchačstvo, i přes různé kotrmelce hudebního seskupení. Agflek se rozcházel, opět se pod jinými jmény zase scházel. Autoři vydávali svá privátní alba.  Přesto jsme jako posluchači zůstali věrní a jejich tóny jsme znovu vyhledávali a nalézali. Kéž dál Agflek skládá a hraje a oblažuje lidské duše a hojí rány života.



Ukázky si můžete poslechnout u indiánů: https://www.indies.eu/alba/4040/podnohama-zem/

Žádné komentáře:

Okomentovat