Jarní rostlinou krajiny pod Beskydami je pro mě Česnek
medvědí (Allium ursinum).
Toto není letošní fotka. Je to již kvetoucí česnek z doby končícího přejaří.
V telejších létech se objeví už koncem února. Ale
stalo se. Setkáte se s ním při cílené návštěvě reservace Velké doly u
Třince. Svah má východní až téměř jihovýchodní expozici, a proto zde kýžená
rostlina roste, dle mých pozorování,
nejdříve z celého regionu.
Začátek března 2020
Začátek března 2020
Tuto rostlinku najdete opravdu velmi zjara, kdy jsou stromy
ještě bez listí. Uvidíte-li v této době v lužních lesích, kolem potoků nebo na suťových
svazích něco sytě zeleného, je to pravděpodobně medvědí česnek.
Rokle v rezervaci velké doly. Zde na chladném dnu se objevuje pravidelně nejdříve.
Je pojmenovaný
po medvědech. V horách na konci chladných údolí býložraví medvědi tuto
rostlin vděčně spásávají. Poznáte ji snadno, má listy trochu jako konvalinka. Stačí do ní jen šlápnout a již cítíte nezaměnitelnou vůni česneku.
Roste opravdu všude.
Roste na trase plynovodu vedle silnice....
u pěšinek....
....téměř ve škarpě u lesní cesty.
Nacházíval jsem ji
v jihomoravských lužních lesích i v židlochovickém parku. Tam musí
být v tuto dobu (začátek března) již v rozpuku! V Brně jsem na
něj chodíval rád do rajhradské obory nebo ke Svatoplukově studánce u Omic. Našel jsem ho i na
Slovensku v Luchochnianské dolině na Velké Fatře. K překvapení chataře jsem jej
ve velkém množství jídával.
V okolí Frýdku roste česnek navýsost hojně:
ve frýdeckém zámeckém parku. Prudké svahy nad tratí jsou zjara
přímo porostlé kobercem této rostliny.
V nivách okolo Ostravice a na
svazích u Svijadnova najdete velké pláně.
V Pálkovických hůrkách znám
jedno údolíčko, kde jej trhám nejraději. To je přímo ráj.
Roste i pod Štandlem.
Najdete ho i kolem Morávky na svazích pod kostelem ve Skalici a nebo mezi Dobrou a Skalicí, poblíž železného mostu
Zajímavé je, že na různých stanovištích roste až s měsíčním
zpožděním. Ve Frýdku naposledy na štěrkových lavicích u Morávky. Zpoždění hezky dokumentuje tento snímek z roku 2016:
Naleziště medvědího česneku v Pálkovických hůrkách.
V době sklizně ve Velkých dolech na něm ležel sníh.
Ale zelené špičky už vykukovaly.
Ve stejném roce nad Třincem.
Pro zájemce jsem namaloval mapku s některými stanovišti. Když kliknete na mapu dostanete se na mapy.cz s vyznačenými stanovišti.
Jakmile začne bíle kvést, je to znamení konce. Listy už tuhé,
napadené jinými hmyzími chroustaly a časem zcela beze stopy zmizí a musíte čekat
zase na jaro. Ovšem to už bývám touto lesní zeleninou přejedený.
V době květu. (Z CHKO Podyjí.)
K jídlu se hodí lístky, samozřejmě ty nejčerstvější. Na jednom stanovišti lístky rostou různě rychle. Sbírá
se příjemně po celých trsech. Po lístcích je to drbačka.
Svazek lístku, ideální k utrhnutí v celku.
Medvědí česnek má sytou chuť, ale ne
štiplavou. Chutná tedy jemně, což je největší přednost této pochutiny. Užijete si
bezbolestně chuť česnekovou chuť.
Jak jej využívám v kuchyni:
1) Jako příloha do jakýchkoliv jídel - na chleba, místo pažitky, na brambory, do
polévky.
2) Do pomazánky – nasekaný česnek smícháte s majonézou,
s tvarohem či měkkým sýrem, s jogurtem. Výhodou je, že nemusíte šetřit. Listové hmoty je mnoho.
3) Zelená česneková polévka – připravuje se stejně jako
obyčejná česnečka, jen místo stroužků nasekáte česnek. Polévka se může se umixovat nebo
nechat rustikálně s nasekanou natí.
4) Jako špenát. Množství listů spaříte ve vodě. Z velké
kupy vznikne nebohá hromádka zelené hmoty a tu upravíte podle chuti Třeba s máslem,
solí a těstovinami. Místo spaření někdy nasekaný česnek osmahnu na pánvi se
špekem či olejem, výsledek je podobný, ale ne tak nasáklý vodou. Dá se skvěle
kombinovat s mladými kopřivami nebo se
zelenou nati cibule.
Nejednou narazíte na česnek a mladou kopřivu pohromadě.
Výhodou medvědího česneku je opravdu jeho nekonečné
množství, láce a prožitek při sbírání. Natrhaný vydrží v ledničce překvapivě
dlouho.
Dá se i mrazit, doporučuji jej před tím nařezat, jako cibuli. Po rozražení "to už není ono". Čerstvá zeleň je zeleň. Dobrý je údajně i sušený, což jsem nezkoušel. Dalších receptů najdete na webech habaděj.
Sbírání jarního medvědího česneku je umocněno přítomností jarních květin, což je velká přidaná hodnota
Sněženky a za ním medvědí česnek na Pálkovických hůrkách.
Podléšky v rezervaci Doly.
Kdo by se chtěl potěšit videem, tak vás do okolí Tišnova u
Brna vezme můj oblíbenec a krajinolog doc. Jan Lacina a provázet jej bude
přední český ucholog a česnekolog prof. Anton Kolár. Medvědí česnek v v hlavní roli jen pár prvních minut.
Přátele nastal čas medvědího česneku! Je čas vyjít do svahů či luhů, hledat kolem chladných potoků. Radovat se z tohoto skvělého Božího daru. Medvědů se nebojte! Přeji krásné jaro!
Super článek i krásné fotky. Jen škoda, že u nás na jihu v okolí Písku o žádné lokalitě nevím, informace o místě poblíž Týna nad Vltavou nebyly dostatečné, pár nás hledalo a nenašli rádcové, nenašli.... :-( Mívali jsme medvědí česnek na zahradě po předchozích majitelích, ovšem postupně mizí. Moc nám všem chutnal a proto bych si ho ráda nasbírala někde v okolí. Přejícně FM závidím takové zásobárny vynikající bylinky.
Super článek i krásné fotky. Jen škoda, že u nás na jihu v okolí Písku o žádné lokalitě nevím, informace o místě poblíž Týna nad Vltavou nebyly dostatečné, pár nás hledalo a nenašli rádcové, nenašli.... :-(
OdpovědětVymazatMívali jsme medvědí česnek na zahradě po předchozích majitelích, ovšem postupně mizí. Moc nám všem chutnal a proto bych si ho ráda nasbírala někde v okolí. Přejícně FM závidím takové zásobárny vynikající bylinky.