pondělí 30. září 2013

Opět se chystá Konference moci a ohně

Opět se chystá v Košicích Konference moci a ohně. Sám jsem byl před dvěma roky na této akci a dovoluji si podat svou subjektivní zpětnou vazbu. Pro ty, kteří nechtějí číst text celý dopředu píši dopředu své hodnocení: velké zklamání. Proč, to se dozvíte v níže uvedeném textu. 

V sobotu 24. září 2011 se v Brně, ve hokejové hale Rondo,  konalo křesťanské setkání pod názvem Konference ohně. Hlavním řečníkem, který přitahoval pozornost entuziasticky laděných křesťanů byl světoznámý evangelista Reinhard Bonnke, známý především svými evangelizačními taženími Afrikou, doprovázenými mocnými činy - uzdravováním nemocných. 

Slavný evangelista Bonnke.
Spolu s ním měl kázat i jeho mladší nástupce Daniel Kolenda. Celá akce byla inzerována snad až rok dopředu. Pořádala ji Bonnkeho organizace CfaN - Kristus pro všechny národy spolu s brněnskými církvemi Křesťanské společenství, Slovo života a Apoštolská církev. Podobné konference jsou pořádány v Evropě od roku 1987. V roce 2011 byla na řadě Česká republika.

Pozvánka na letošní konferenci v Košicích

Večerní evangelizace pro veřejnost navazovala na celodenní již zmíněnou konferenci ohně pro křesťanské pracovníky. Ta byla sestavena z kázáních, bloků křesťanských písní chval a zmocňováním Duchem svatým. To probíhalo formou tzv. "uličky ohně" sestavené z duchovních, kterou procházeli účastníci a tím přijímali Boží moc.
Na večerní evangelizaci v byli pozvaní nevěřící hosté nejen z Brna, ale i z více měst v rámci misijní kampaně "Od minusu k plusu". Ovšem teprve v polovině shromáždění se příchozí dozvěděli, že hlavní host, očekávaný Bonnke nepřijede. Přitom pořadatelé tuto skutečnost věděli tři týdny dopředu.  Nedali nic najevo ani na webu pořadatelské organizace CfaN, natož na plakátech, kterými bylo Brno zaplaveno.  Bylo nám vysvětleno, že Boží moc není vázána na osoby a proto se organizátoři rozhodli konferenci nerušit. Přesto však považuji podivné tuto informaci tajit až do poslední chvíle. Troufám si vznést domněnku, že pořadatelé tušili, že pokud absenci hlavního řečníka zveřejní, účastníků by bylo mnohem méně. Navíc se nikdo nedozvěděl důvod, proč inzerovaný boží muž nepřijel. I na můj emailový dotaz mi nebylo odpovězeno a ani z kruhů blízkých organizačního jádra jsem se nic nedozvěděl.

Brněnské plakáty.


Při vstupu jsme od organizátorů v zelených tričkách dostali letáky. Shromáždění začíná s malým zpožděním asi v  19:15. Hala je obsazená ze dvou třetin. Byli jsme uvítáni a na podiu zpívá gospelový sbor. Písně jsou decentní, spíše  klidné, doprovod je kvalitní, zvláště s působivou trubkou. Následuje uvítání, představení celoevropské kampaně "Od minusu k plusu".  V 19:45 je už hala z 80% zaplněná, snad 5000 posluchačů. Je tu hodně vozíčkářů, chromých, všímám si i nemocné ženy na pojízdných nosítkách v doprovodu zdravotníků. V 20:15 stále pokračují bloky modliteb, chval včetně hodně dlouhého děkování organizátorům. Potom přichází reklama na DVD s Bonnkem - dvě dvd za cenu jednoho si můžete koupit u četných stánků. Na obřích obrazovkách jdou ukázky. Konečně je představován Daniel Kolenda, je představována rovněž evangelizační kampaň v působivých videích z obřích evangelizací v Africe, podbarvené hudbou ve stylu Pána prstenů. viz. zde:  http://www.youtube.com/watch?v=Kh332t91mSs
Ve 20:45 je vyhlášena sbírka. Řady procházejí organizátoři s nádobami a vybírají. My bez peněz jsme vyzývání, k vyplnění tzv. slibové karty. Znechuceně nedávám nic. Ve 20:50, tedy po více než hodině a půl začíná to, na co byli lidé pozváni - přichází Daniel Kolenda, světoznámý evangelista (já oněm vím jen díky této akci). Představuje se, vypráví působivý příběh zázraků  z jeho dětství. Teprve ve 21:10 začíná kýžené misijní kázání na oddíl z dopisu Pavla do Říma. O kázání musím říci, že bylo snad až vzorově evangelizační. Jasné jednoduché, ve třech bodech, bez zbytečného klišé. Mluvil o zákonu hříchu, smrti a spasení. Ilustrace s gestikulací byly také přilnavé. Po kázání následuje  výzva k obráceni, která je tak široce podána, že dopředu jde mnoho lidí věřících s touhou po změně v životě  a zřejmě i nevěřících v odhodláním stát se křesťanem. Ujímají se jich organizátoři v tričkách. Nastává klasický evangelizační ruch, jemná hudba hraje a Daniel Kolenda povzbuzuje: "Ještě další letáky, málo letáků".

Davy lidí jdou dopředu!
Po kázání a evangelizaci přichází další očekávaný bod večera uzdravování. Jsme vyzýváni k víře v přítomnou uzdravující Boží moc. Daniel v jedné dlouhé řeči svázal v tomto stadionu snad vše co mohl svázat - duchy všech možných nemocí i těch které nevyjmenoval jak řekl po jejich dlouhém výčtu. Svázal i duchy závislostí a hříchů. Hudba hraje. A potom jsou lidé vyzýváni ke svědectvím o uzdravení. Je to prý důležité.  Na podium přichází několik lidí, kteří začali během shromáždění cítit návrat čichu. Nezní to sice jistě, ale Daniel Kolneda je nadšený. Další žena vypráví, že ji přestala bolet páteř. Kolenda vysvětluje, že je to zvláštní, že na každé evangelizaci Bůh uzdravuje něco jiného a tady v Brně především čich. Má velkou radost že Bůh působí. Vyzývá k radostným chválám. Gospelový sbor plní přání, Kolenda zřejmě spokojen mizí jako pára. A za chvíli je ohlášen konec. Po tak neuvěřitelně protahovaném úvodu a působí závěr jako utnutí  sekerou. Všichni balí.

Brno mi nepřišlo jako v ohni, spíše jako ve vanutí umělého dmychadla 

Přicházím pod podium. Je tu dosti chromých. Asi moc nechápou. Někteří jsou vydáni na pospas organizátorům. Chromá paní se učí chodit pod vedením klučiny z řad poradců, který se za ní modlí. Když se domodlí, oznámil jí, že je zdravá a nechal ji s pokroucenými údy. Ležící paní na nosítkách je v obležení upřímných modlitebníků. Jdu se podívat do zákulisí, kam zmizel Kolenda, ale nenašel jsem ho. Mám pocit smutného prázdna.

O co šlo? Domnívám se, že o méně podařené velké bohoslužebné show. O práci  s velkými davy  a s velkým očekáváním lidí.  

A co na mé křesťanské já? Věřím, že nad tím vším se vznáší Duch Boží, nespoutaný uličkami ohně, nezprivatizovaný řečníky. Duch vane kam chce. Věřím, že byl nakonec přítomen i v hale, stejně jako i v malém zapadlém kostele, v kroužku upřímných věřících.

Psáno pro Dingir.



Nezbývá než doufat, že následující konference v Košicích bude jiná. Upřimně bych si přál, aby byla jiná. 


18 komentářů:

  1. Zababo. Ja tam nebyl. Ale neco pravdy na tom co pises myslim bude.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Petře, děkuji za článek. Ve mě je také takový ten rozpor mezi velkým očekáváním (mocné působení Ducha, "být u toho") a realitou (podvůdky, manipulace). Rezignovat na první nechci a smířit se s tím druhým také ne. Výsledkem je pak spíš skromné očekávání.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vite jaky je rozdil mezi Ceskou republikou a Africkymi zememi ?
      V Africe se deji zazraky , ZDE NE ?
      v Africe si vazi Bozich muzu ZDE SE POMLOUVAJI
      V Africe nemaji NIC a potrebuji PANA zde mame PC a pocitacove hry
      V Africe se modli a evangelizuji mi mame happening na FACE nebo jinem mediu a reptame JAK JE VSE BLBE ..
      Ja kritizuji, co jsem sam zazil ,delal A UCINIL POKANI. NA OBYCEJNE VIDEO REVIVAL probuzeni) KASARANI -myslim ETIOPIE videl jsem zazraky A BUH ZAPALIL ME SRDCE a usvedcil mne ze spatneho nakladani S CASEM misto modlitby hrani PC HER misto cetby PISMA neco jineho... JESTLI CHCES VIDET BOHA V AKCI MODLI SE... BUH mne usvedcil z chvile ,kdy v 2002 jsem se v kuse modlil 7 hodin a po 6 prisel Pan a rekl mi : to delej denne a uvidis veci, ktere nikdo nidky nevidel .. ja na to haleluja Pane Amen a to bylo VSE ... dalsich 11 let jsem hral hry atp.. A rekl bych , ze je nas vetsina... (jinak by to tu vypadalo jinak... JE REENI POZADAT PANA o krest v DUCHU svatem a v ohni ...
      PROTOZE POVSTAVA LID ?KTERY NEBUDE ODRAZEN A PUJDE NEBUDE SE OHLIZET NAPRAVO NALEVO A BUDE DELAT JEHO VULI Z TOHO SRDCE :: A PRINESE BOZI ZMENU DO SVEHO ZIVOTA A DO OKOLI A OKOLNICH NARODU: NEZ PRIJDE PAN PRIDAS SE ? !
      Daniel Koričar

      Vymazat
  3. Vždycky si uvědomím, že jsme jenom lidi a děláme chyby. "Tradiční" křesťané se po negativních zkušenostech zatvrdí a Duch svatý se pro ně stane sprostým slovem. "Letniční" křesťané se naštvou a zatvrdí, když se setkají s nepochopením a začnou házet "tradiční" do jednoho pytle farizejů, zákoníků, zpátečníků... Je těžké uchovat si odstup, chladnou hlavu a kvůli špatným zkušenostem s lidmi se nezatvrdit vůči Božímu jednání, které se skrze ty druhé děje. Ty jsi, Petře, člověkem, který toto umí.

    OdpovědětVymazat
  4. mě se stejně nejvíc líbí rozhovor "otce víry", jeho ženy a božích poslů:

    „Kde je tvá žena Sára?“ Odpověděl: „Tady ve stanu.“
    I řekl jeden z nich : „Po obvyklé době se k tobě určitě vrátím, a hle, tvá žena bude mít syna.“ Sára naslouchala za ním ve dveřích stanu.
    Abraham i Sára byli staří, sešlí věkem, a Sáře již ustal běh ženský.
    Zasmála se v duchu a řekla si: „Když už jsem tak sešlá, má se mi dostat takové rozkoše? I můj pán je stařec.“
    Tu Hospodin Abrahamovi řekl: „Pročpak se Sára směje a říká: ‚Což mohu opravdu rodit, když už jsem tak stará?‘
    Je to snad pro Hospodina nějaký div? V jistém čase, po obvyklé době, se k tobě vrátím a Sára bude mít syna.“
    Sára však zapírala: „Nesmála jsem se,“ protože se bála. On však řekl: „Ale ano, smála ses.“

    Že se pak syn skutečně narodil, to všichni víme, víme také, že ho Abraham byl rozhodnutý obětovat a Hospodin ho zastavil .. a i díky této Abrahamově víře pak naopak Hospodin obětoval svého Syna...

    Abraham je "otec víry", víry, která se rodila v pochybnostech, proto mi není blízké všechno to evangelizační hecování, protože hluboká víra se rodí bolestně a v pochybnostech.

    harry

    OdpovědětVymazat
  5. Nechci nosit dřevo do lesa, ale mě se ten článek taky líbí. To na co hledám (spíše občas uvažuji) odpověď je jaký vliv mají letniční projevy na mou osobní zbožnost. Když se modlím za udravení kamaráda musím přitom stát, nahlas svazovat démona a pak přijde uzdravení nebo se mohu modlit "klasicky" a přitom sedět na gauči.

    OdpovědětVymazat
  6. Souhlas, díky za toto svědectví. Ohledně problematiky (pro Jakuba) doporučuji tuto publikaci. Moc takto kvalitních a biblických knih na toto téma asi u nás není a o této se podle mého málo ví. http://www.abdias.cz/197-demoni-.html

    S pozdravem Vašek

    OdpovědětVymazat
  7. LZES BRATRE
    Ja si s manzelkou koupil vstupenky a nejeli jsme, protoze jsme chteli jet na Bonnkeho - vedeli jsme to dobre tri tydny dopredu. Jinak je pravda, ze Bozi moc neni vazana na osoby. MODLI se a budes ji mit tez. V Kosicich jsem byl A PRIJAL MOCNE POMAZANI.., ktere se ihned odpoledne projevilo sluzbou me manzelce a jedne sestre o ktere jsem ani nevedel ze ji boli hlava. Byli jsme s manzelkou nadseni z Panovy dobroty, ze jsme nahlas (hulakanim ) vyznavali zalm 103 a ta sestra se zeptala: Bratre jak vis ze mne boli hlava ? Pan ji pouhym mym vyznavanim Slova ulevil... manzelce TEZ .. na ceste zpet jsem opravdu byl s Panem a primlouval se za nasi zeni jako malo kdy... V Kosicich bylo cca 8 000 lidi . STYDIM SE za svou zemi (za tebe bratre ) protoze ldi Tobe podobni .nespokojenci a pomlouvaci uvadeji nasi ZEMI pod nepozehnani ... Na konferenci v Kosicich hledaly Pana i radove sestry od katoliku !! STYDME SE ! Slovensko ma vice sboru a vice clenu nez CESKA REPUBLIKA ! To chce ohen Ducha Svateho !! On to spali (Bude palit plevy neuhasitelnym OHNEM !
    VAS bratr v Kristu Daniel Koričar

    OdpovědětVymazat
  8. Tak ako si to opisal tak v Kosiciach to bolo presne rovnake = je to strasne smutne hlavne pre tych chorych co prisli na vozikoch a pod. - no jasne nemame dufat v ludi, kto to posudi ze dufali???

    OdpovědětVymazat
  9. Ja som na evenjelizacii v KE bol, Zababa ma pravdu bolo to presne take iste, najviac mi bolo luto tych chromych a chorych ktory po pare ostali tak...

    OdpovědětVymazat
  10. Máme se učit od Ježíše. Ježíš vždy řekl nemluvte o tom. Ježíš vždy ukazoval na Svého Otce. Věřím tomu, že ve všem máme Ježíše následovat, tzn. nestrhávat pozornost na sebe, ale ukazovat na Ježíše. Ne já, ale On. Jít cestou pokory a oběti. každý ať sám rozliší k čemu spíše ukazují tyto konference.

    OdpovědětVymazat
  11. Máme se učit od Ježíše. Ježíš vždy řekl nemluvte o tom. Ježíš vždy ukazoval na Svého Otce. Věřím tomu, že ve všem máme Ježíše následovat, tzn. nestrhávat pozornost na sebe, ale ukazovat na Ježíše. Ne já, ale On. Jít cestou pokory a oběti. každý ať sám rozliší k čemu spíše ukazují tyto konference.

    OdpovědětVymazat
  12. Máme se učit od Ježíše. Ježíš vždy řekl nemluvte o tom. Ježíš vždy ukazoval na Svého Otce. Věřím tomu, že ve všem máme Ježíše následovat, tzn. nestrhávat pozornost na sebe, ale ukazovat na Ježíše. Ne já, ale On. Jít cestou pokory a oběti. každý ať sám rozliší k čemu spíše ukazují tyto konference.

    OdpovědětVymazat
  13. Proč ne koneferenco ohně je to jiný oheň jiný duch a jiné evnagelium ve vyznání nemají že Ježíš je Boží sin a Kolenda učí bludy střezte se vlků https://www.youtube.com/watch?v=14x15Gvqawg
    https://www.youtube.com/watch?v=UE4HVaANu_k

    OdpovědětVymazat
  14. A děláte to jako klasické konference nebo přes video? Nějak si to nedovedu představit v praxi, jak tohle funguje. Třeba i ozvučení místnosti musí být na tohle docela náročné, nemyslíte? Nebo jak to děláte? Uveďte mě, prosím, trochu do tématu. :) Byl bych vám moc vděčný, kdybyste mi to prozradil. :)

    OdpovědětVymazat
  15. A děláte to jako klasické konference nebo přes video? Nějak si to nedovedu představit v praxi, jak tohle funguje. Třeba i ozvučení místnosti musí být na tohle docela náročné, nemyslíte? Nebo jak to děláte? Uveďte mě, prosím, trochu do tématu. :) Byl bych vám moc vděčný, kdybyste mi to prozradil. :)

    OdpovědětVymazat