sobota 16. ledna 2021

O šťastné vesnici, jménem Ropice (Ropica)

Ó, jak šťastná je obec Ropice! Proč, dozvíte se při čtení dál!



Nejdříve krátce o České Třebové

Než se dostanu k Ropici, musím začít jiným městem. Žil jsem devět let v České Třebové, v městě s největším železničním uzlem ve střední Evropě. 


Celé město protíná čtyřkolejová železniční osa, udávající atmosféru celému městu. Jezdí tu vlak za vlakem. Česká Třebová má cca 15 500 obyvatel. Na délku, podle hlavní osy, měří ČT cca 5 km. 

Co se týče zastávek vlaku – najdete zde jen jednu jedinou, pravda velkou železniční stanici. Na Severu Třebové se rozkládá sídliště Lhotka, žije v něm cca 2200 obyvatel a od středu města je vzdáleno cca 3,5 km. Právě v okolí Lhotky se dlouho uvažovalo o vybudování zastávky vlaku. Dodnes k tomu nedošlo, i když jednání byla.

Sťastná vesnice Ropice

Oproti tomu tu máme velešťastnou obec Ropice. Nachází se v sousedství Českého Těšína a Třince. Nešlo si této osady nevšinout, vždyť z reproduktorů ve vláčcích se často ozývalo: „Ropice – Ropica“. Ropice jen malá obec s rozptýlenou zástavbou. Žije v ní cca 1700 obyvatel. (8x menší než zmíněná Třebová). Nejdelší vzdálenost, přibližně jiho-severní je cca 5 km. 

A nyní se blížím k meritu věci. Proč je Ropice tak šťastná? Protože má tři vlakové zastávky: Ropice | Ropice zastávka (prystanok) | Ropice-Zálesí. 

To znamená cca. na každých 550 obyvatel jedna vlaková zastávka. Šťastná to vesnice! Vzdálenost mezi zastávkami je cca 825 m: Ropice zastávka – Ropice.  A 2,5 km: Ropicí a Ropicí-Zálesí. Jedna zastávka je na rameni hlavní železniční trať Bohumín - Jablunkov - Žilina a dvě zbývající je na trati Český Těšín - Frýdek-Místek. Vydal jsem se jednou v červnu na výpravu, abych tento div světa spatřil. Vystoupil jsem na zastávce "Ropice-zastávka (Ropica-prystanok)" 


Kromě dvou zděných zastávek tu najdete kryté bezbariérové rampy. 


Jsou pravda úhledné, ale těch peněz, co to muselo stát....





¨
Překonávají úctyhodné převýšení mezi silnici a náspem. 


Od nich romantickými pěšinkami do Ropice 






Krásná budova pamatující slavnější časy minulé




Dnes uzavřená. Fotky uvnitř svědčí o její dávné plné funkčnosti. 


Dnes je tu pro cestující nová moderní unifikovaná zastávka. Čůrat můžete do keřů....


Ale těch pár lidí obslouží 


Ještě něco s kdysi povinné vybavenosti


A potom už krásnou cestou mezi zahradami do poslední zastávky



Po cestami malou lávkou k zastávce


Ta je krásná i s obydleným drážním domkem


A moderní boudičkou, která má aspoň trochu duši 


V dálce houká Regionova - podbeskydský žlutý expres. 



A mě nezbývá než nastoupit a říci si - jak šťastná je obec Ropice! Frýdečané májí jednu stanici
na 70 000 obyvatel. Železniční město Česká Třebová si nedokázala vydobýt ani druhou zastávku pro sídliště větší než Ropice. A přirovnání se navršují. Třeba jen ve Frenštátě, Haviřově si vydobyli další zastávku. Prostě určitá obec se zrodí ve šťastné době. To se asi stalo právě šťastné Ropici. Možná si toho ani není vědoma!
 

1 komentář:

  1. Zámek v Ropici hlídají moc fajn bezdomovci, jsou ochotni udělat i prohlídku s výkladem vč. půdních prostor a krmení koz. :) doporučuji

    OdpovědětVymazat